برنامه ریزی استراتژیک:
یک فعالیت مدیریت سازمانی و یا کسب و کار در سطح مدیران ارشد است که برای تنظیم اولویت ها، تمرکز انرژی و منابع، تقویت عملیات، اطمینان از اینکه کارکنان و سایر ذینفعان در حال تلاش برای دستیابی به اهداف مشترک هستند.
ایجاد توافق در مورد نتایج مورد نظر، و ارزیابی و تنظیم جهت سازمان در پاسخ به متغییر های محیطی در حال تغییر ، این یک تلاش نظام مند است که تصمیمات و اقدامات اساسی را ایجاد می کند که شکل و هدایت آنچه را سازمان می خواهد انجام دهد ، چه کسی آن را خدمت و وظیفه را انجام می دهد ، چه کاری انجام می دهد.
برنامه استراتژیک متمرکز بر آینده است . برنامه ریزی استراتژیک موثر نه تنها در مورد جایی که یک سازمان در حال رفتن است و اقدامات لازم برای پیشرفت، بلکه همچنین نشان می دهد که چگونه موفق خواهد شد.
تعریف برنامه ریزی استراتژیک
هانگر و ویلن مدیریت استراتژیک را مجموعه تصمیم ها و اقدامات مدیریتی تعریف کرده اند کهعملکرد بلند مدت یک سازمان را تعیین می کند. مدیریت استراتژیک عبارت است از تدویناستراتژی، اجرای استراتژی و کنترل استراتژی.
در تعریف دیگری از مدیریت استراتژیک، پیرز و رابینسون معتقدند، مدیریت استراتژیک به عنوان مجموعه ای از تصمیمات و اقدامات تعریف می شود که نتیجه آن تدوین و اجرای طرح هایی است که برای رسیدن به اهداف سازمان طراحی شده اند.
مرحله تدوین استراتژی در مدیریت استراتژیک، برنامه ریزی و طرح ریزی استراتژیک گفته میشود، که در آن پس از بررسی محیطی که شامل محیط داخلی و خارجی سازمان می شود، به تدوین استراتژی با توجه فرصت ها و تهدیدات محیط خارجی و نقاط قوت و ضعف داخلی سازمان پرداخته می شود.
مدیریت استراتژیکفرایندی است که به وسیله آن مدیران برای ، دراز مدت ،فعالیت های سازمان و اهداف را تعیین کرده و استراتژی های نیل به این اهداف را با توجه به شرایط داخلی و خارجی طراحی و برنامه های عملی ( عملیاتی ) برای اجرای استراتژی ها را انتخاب می کنند.
مراحل فرآیند برنامه ریزی استراتژیک :
.I تحلیل، شناخت و هدفگذاری(Goal Setting)
.II تدوین استراتژی(Strategy Formulation)
.III اجرای استراتژی(Strategy Implementation)
.IV ارزشیابی و کنترل(Evaluation & Control)
.I تحلیل، شناخت و هدفگذاری(Goal Setting):
- تجزیه و تحلیل وضع موجود
- شناخت مسائل استراتژیکی
- شناخت عوامل محیطی
- شناخت فرصتها و تهدیدهای محیطی
- شناخت نقاط قوّت و ضعف درونی
- تجزیه و تحلیل فرصتها و تهدیدهای محیطی و نقاط قوّت و ضعف درونی(SWOT Analysis)
- ارزیابی مجدد مأموریت و اهداف
- تنظیم گزینه های مختلف استراتژی
دیدگاه خود را بنویسید